Peter maakt … jenever

In heel Nederland kent men KETEL 1 Jenever van Distilleerderij Nolet. Peter (53) werkt er al 21 jaar en is sinds 10 jaar meesterstoker bij de befaamde Ketel 1, de oudste nog werkende distilleerketel van Schiedam. “Als je hier werkt, moet je van een borrel houden!”

Een bijzonder moment is voor Peter de vroege ochtend, als het nog stil is: “Ik kom hier als eerste binnen en ga dan de ketels opstoken. Het is een mooi bedrijf en alle ketels glimmen me altijd tegemoet. Dan ben ik blij dat ik hier werk. We maken een goed product. Leuk om aan de bezoekers te kunnen vertellen!”

Samen met 3 andere stokers voorkomt Peter schommelingen in het productieproces: “De kolengestookte ketel bedienen we handmatig. Daar moet je gevoel voor ontwikkelen. Als ik de ketel stook, hoor ik elk tikje. Je kent zo’n ketel als je eigen kind.”

Familiebedrijf

Distilleerderij Nolet bestaat al sinds 1691 en is één van de oudste familiebedrijven in Nederland. Carel Nolet Sr., de 10e generatie, en zijn zonen Carel Jr. en Bob Nolet, de 11e generatie, hebben samen de leiding. “De receptuur van KETEL 1 is het geheim van de familie, één van hen voegt een geheime extract toe. Een mooi ritueel!

Als het distillaat de ketel verlaat, laten we dit geruime tijd in ondergrondse vaten rusten. Tijdens het rusten, wat we huwen noemen, verbinden alle aroma’s en smaken zich tot KETEL 1 Jenever. De volgende ochtend proeven we met een proefpanel van 12 mensen uit de distilleerderij, van schoonmaker tot mensen van de bottellijn, én een familielid. Pas als we het àllemaal goed vinden kan de jenever gebotteld worden.”

Leren onderscheiden

Ooit begon Peter bij Nolet met werkervaring als operator. “Maar echte ervaring als stoker bouw je hier op, ook met testen in het lab. Je neus en tong moeten leren om zoet, zuur en zout goed te leren onderscheiden.” Onlangs is een jonge stoker, met een VAPRO-opleiding, aangenomen. “Met nog niet zoveel ervaring, maar wel met passie voor het product en liefde voor het vak. Hij houdt van een borrel … dus die komt er wel.”

KETEL 1 Matuur

Vol trots vertelt hij over ‘KETEL 1 Matuur’, een bijzondere en succesvolle gerijpte jenever die Nolet na jaren werk in 2015 op de markt bracht. “We wilden een fris, nieuw product met karakter maken. Onze KETEL 1 Matuur is een blend van meerjarig gerijpte granen-eau-de vie en jonge jenever. Met een mooie lichtbruine kleur, milde houttonen, een hint van vanille en de frisheid van de jeneverbes.

We hebben 200 eikenhouten fusten gevuld. Het Amerikaans eiken heeft veel invloed op de smaak en geeft de volle kleur aan de KETEL 1 Matuur. We vullen de vaten continu, zodat we ook later aan de vraag kunnen voldoen.”

 

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg