Onzichtbare ‘makers’ zichtbaar maken

Jan van der Ploeg (56 jaar) volgde ooit de sociale academie om het vakbondswerk in te gaan. Maar zijn hobby fotografie werd zijn werk. Inmiddels is zijn sociale blik kenmerkend voor zijn fotografisch werk. De prachtige fotoserie ‘Werkers van Schiedam’ staat in 2016 centraal in het themajaar ‘Schiedammers maken…’.

In januari 2016 is Jan precies 25 jaar professioneel zelfstandig fotograaf. Hij maakt voornamelijk sociaal getint werk voor gemeenten en instellingen waarin mensen centraal staan. “Het liefst loop ik achter een beeld aan waarvan je na afloop denkt ‘dat is een mooie foto’. Of dat nou beelden zijn van ondernemers in in Rotterdam, of jonge gasten in de industrie van Schiedam… ik wil graag mensen én hun werk zichtbaar maken die voor velen onzichtbaar zijn.”

Trots in hun ogen

Het boeit Jan om naar werkende mensen te kijken: “Die aandacht, houding, concentratie, trots in hun ogen. Díé foto’s wil ik maken. De échte … niet te geposeerd. In Schiedam wordt veel gewerkt en er worden door jonge en oudere mensen de meest bijzondere zaken gemaakt. Ambachtelijk, technisch, heel verfijnd en soms ruw industrieel. Ik wilde van die 30.000 banen één procent van de beroepsbevolking in beeld brengen, dus 300 mensen. Inmiddels heb ik er 200 gemaakt. Nu heb ik met de gemeente Schiedam afgesproken dat we daar andere ‘Makers’ aan toe gaan voegen uit de kunst en sport.”

Werkers van Schiedam

Een deel van ‘De Werkers van Schiedam’ werd voor het eerst getoond tijdens het Fotofestival 2014. Op lange banieren hingen de afbeeldingen in het industriële Pompgebouw aan de Rotterdamsedijk. Inmiddels hangen ze in het Lentiz LIFE College. “Ik hoop dat VMBO-ers en MBO-ers zo leren zien dat de werkelijkheid wellicht rauwer is dan je droom, maar dat het geweldig is om trots te kunnen zijn op dat wat je maakt. Voor velen is een kantoor- of managementfunctie een droom. Maar wordt iedereen daar wel gelukkig van?”

Eye-opener

Jan voelde zich bevoorrecht dat hij in al die bedrijven mocht rondkijken en van dichtbij mocht zien wat er in Schiedam allemaal voor prachtigs wordt gemaakt: “Het was voor mij een eye-opener dat lang niet alles naar China wordt uitbesteed. Juist producten waarvoor je échte ‘skills’ nodig hebt, worden híér gemaakt op Vijfsluizen of in de ’s-Gravelandsepolder. Van onderdelen voor booreilanden tot medische schroeven. De industrie is niet vuil meer. Ja, het is soms zwaar en ruw. Maar het is allemaal iets om trots op te zijn!”

Jan van der Ploeg

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg