Niels van Lingen maakt...warmtepanelen

In de Schiedamse Van Heekstraat hebben Niels van Lingen (39) en zijn vader Ron het druk met hun bedrijf ThermIQ. Hun verwarmingspanelen, die gebaseerd zijn op infrarood, worden met de dag populairder.

Jaarlijks verdubbelt hun omzet. Nu de gaswinning in Groningen wordt afgebouwd, groeit de behoefte aan een andere, betaalbare vorm van verwarming. Met subsidie op zonnepanelen, en een groeiend aantal aanbieders van groene stroom, kan iedereen inmiddels duurzaam elektriciteit opwekken.

Daarmee komt langzaam de droom van Niels van Lingen uit. In 2009 startte hij met ThermIQ in de overtuiging dat verwarming met infrarood licht voor woningen, winkels en kantoren de meest duurzame oplossing voor de toekomst zou worden. En begin 2017 zat hij aan tafel bij Tesla in de Verenigde Staten.

Niels legt uit: “Infrarood is onzichtbaar licht waarmee de zon ook onze menselijke huid en de materie in de ruimte verwarmt. Daarmee kun je gericht en comfortabel verwarmen. In bloemenwinkels blijven de bloemen zo koel, maar de kassamedewerker heeft het onder het paneel lekker warm. Onze panelen werken op lange golven infrarood. Dat is niet zo intensief als in een infraroodsauna, want dat zou gevaarlijk zijn.”

Hoogste rendement

Als ondernemer ging hij 10 jaar geleden een samenwerking aan met een aantal wetenschappers. Dat leidde tot zijn uitvinding om hoogwaardige infraroodwarmte op te wekken via natuurlijke grondstoffen die op een paneel worden aangebracht. “Met ons paneel van 1100 Watt verwarm je een ruimte tot maximaal 25 vierkante meter. Bij testen van de Technische Universiteit van Kaiserslautern bereikten we het hoogste rendement! Maar er is veel kaf onder het koren. Dat heb ik onlangs in het TV-programma van Kassa uitgelegd.” Niels vindt dat de toepassingen nog in de kinderschoenen staan, al verkoopt ThermIQ inmiddels wereldwijd aan particulieren, kantoren, projectontwikkelaars, retail en zorg.

Meten

In Rotterdam volgt Niels al sinds 2011 het energieverbruik en de -kosten van 2 gelijkwaardige gezinnen die naast elkaar wonen. “Het ene gezin heeft een moderne cv ketel, het andere gezin heeft onze infraroodpanelen in een ‘all electric’ huis. We zien dat je via onze panelen ongeveer 70% minder energie verbruikt en 40% in kosten bespaart. Die kostenbesparing gaat groeien zodra de gasprijs stijgt.”

Productie

De panelen worden geproduceerd in Duitsland: in Buchen, vlakbij Frankfurt. Niels verklaart: “In 2008 kregen we het tijdens de bankencrisis niet voor elkaar om in Schiedam de fabriek op te starten. In Duitsland lukte het wel en daar werken nu 10 man voor ons. Zij brengen de halfgeleidende pasta aan op de glasplaten met een zeefdrukmachine en werken de platen keurig af met veiligheidsglas in verschillende kleuren of brengen er LED-verlichting in aan.” Wat die ‘pasta’ precies is, wil Niels niet verklappen: “Noem het een Nolet-geheim. Daar weten ook alleen Carel en Bart Nolet wat het geheim is van Ketel1. Evenals zij, reis ik ook altijd apart van mijn vader, want alleen wij beiden kennen de exacte samenstelling. In de fabriek volgen ze de samenstelling op basis van nummers op de potten. Zo beschermen we het geheim van ons product.”

Via een app

De panelen van ThermIQ variëren in prijs van €370,00 tot €490,00. Je kunt ze met een app op je smartphone ook via Toon aansturen. De 3 centimeter dikke panelen kun je zelfs laten bedrukken met foto’s. Ze passen in een systeemplafond of je kunt ze aan de muur hangen als kunst. De verkoop naar particulieren loopt via Thuisbaas.nl, een online platform van Stichting Urgenda, die zich richt op duurzame producten.

Van Lingen wil in de toekomst een totaalproduct gaan leveren: zonnepanelen op het dak met een infrarood verwarmingssysteem in huis, zodat je geheel zelfvoorzienend kunt verwarmen.

Heel tevreden

Amsata heeft in 2011 zijn hele huis uitgerust met infraroodpanelen van ThermIQ, waarover hij nog steeds heel tevreden is. Het is comfortabel en kostenbesparend.


Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg