Michael Boekholt maakt koffie

Al sinds zijn vroege jeugd heeft Michael Boekholt (32) een passie voor koffie. Inmiddels schenkt hij in zijn Brasserie De Beurs aan de Dam menig bakje topkoffie. Regelrecht uit de kelder waar hij met zijn koffiebrander de bonen brandt voor Koffiebranderij Schiedams Gebrand.

Michael begint zijn dag goed als hij vanuit zijn bed het vertrouwde geluid van het pruttelende koffiezetapparaat in de keuken hoort. “Op die manier word ik blij wakker!” Stralend vertelt hij als koffieverslaafde over ‘de beleving van koffie’. “Iedereen in Nederland heeft iets met koffie. Het past in onze tradities, het roept herinneringen op, refereert aan goede gesprekken.”

750 kilo per jaar

In september 2014 opende Michael met zijn vriendin Jessica Vlietland hun Koffiebranderij Schiedams Gebrand waarin hij per keer 10 kilo kan branden. Nu brandt hij wekelijks ongeveer 15 kilo voor de Brasserie, het Jenevermuseum, verkoop aan klanten in de Brasserie, Vol-Koren in de Bibliotheek Schiedam (die gerund wordt door Jessica) en wijnbar Pinot in Breda. “Dat is een leuke samenwerking. Hij wil dat ik een smaak brand die aansluit op de wijn die hij die maand aanprijst.” Jaarlijks gaan er dus zo’n 750 kilo koffie met veel persoonlijke aandacht door de brander. En die hoeveelheid stijgt gestaag.

Kleine koffieboeren

Michael krijgt zijn fairtrade koffiebonen van de kleine koffieboeren. “Ik krijg proefzakjes aangeboden met informatie over de koffieboon, land, streek en plantage van herkomst. We gaan dan proefbranden en ‘cuppen’. Zo bepalen we de smaak van de koffie. Als de smaak én prijs goed zijn, nemen we af. Ik ben heel tevreden met mijn favoriete Colombiaanse koffie. Maar ik verkoop ook graag koffie uit Guatemala, Ethiopië, Burundi en Indonesië.”

Koffiedrinkers

Koffiedrinkers zijn er in alle soorten en maten. In de zomer deelt Michael met zijn vriendin het terras op de hoek van de Dam en Lange Haven. “In de Brasserie komen mensen gezellig koffie leuten en lunchen, en willen ze met een praatje bediend worden. In de Bibliotheek bij Vol-Koren zijn mensen in zichzelf gekeerd. Ze willen rustig met een kopje koffie hun krantje lezen en zich met een boek en ‘een bakje’ verstoppen in een hoekje.”

Koffiemuseum

Michael heeft zijn Brasserie verder aangekleed met het ‘koffiemuseum’ dat hij in de loop van de tijd heeft verzameld. De koffiezakken met goed betaalbare gebrande bonen hebben een prominente plek en er staat een koffiemaler voor degenen die gemalen koffie willen meenemen. En wie een kijkje in de kelder wil nemen kan een koffiebelevenis boeken.

Michael Boekholt

 Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg