Marian Weeda maakt mozaïek

In haar enorme mozaïek-atelier ‘Stukje Bij Beetje’ aan de Singel staan talloze rekken met kratten. Marian Weeda (57 jaar) trekt ze naar voren en toont de porseleinen en aardenwerken scherven en vierkante stukjes glas. “Scherven brengen echt geluk!”

Alles kwam samen

15 jaar geleden volgde Marian met haar vriendin een workshop ‘mozaïek maken’. In die tijd werkte ze in de zorg en met verstandelijk gehandicapten. Aan de Sociale Academie had ze een opleiding tot activiteitenbegeleidster afgerond.

"Letterlijk stukje-bij-beetje ben ik via een leeg schoolgebouw in Rotterdam naar een stichting in deze prachtige ruimte gegroeid. Nu maken we grote en kleinere kunstwerken met bewoners én mensen met een beperking.”

Ontmoetingspunt

De social sofa’s van Marian zijn veel méér dan met mozaïek versierde banken. In allerlei wijken in Schiedam hebben bewoners elkaar beter leren kennen via het samenwerken aan de banken of andere uitingen. Nu vormen de straat-sofa’s een ontmoetingspunt voor de buurtbewoners, met de kleurige afbeelding van hun eigen keuze. In het Beatrixpark werkten kinderen samen aan ‘drakenpoten’, bij Fort Drakensteijn.

Samen helen

“Scherven zijn heel symbolisch”, verklaart Marian. “Iets is kapot, of je maakt het kapot, en op een andere wijze maak je het samen weer heel tot een nieuwe vorm. Je hebt er geduld voor nodig en elk scherfje moet je met respect behandelen. Net als bij mensen. We helpen allochtone mensen of vluchtelingen om te integreren via de kunst. Of we laten oude mensen samenwerken met kinderen. Dat brengt zoveel geluk.”

Zoeken naar misbaksels

Lachend vertelt Marian over de beginjaren, waarin ze samen met haar vriendin Miranda van Jaarsveld van Holland Souvenir met het atelier begon. “We hadden bij een plateelbakkerij in Schoonhoven een afvalcontainer met scherven van misbaksels ontdekt. Daar doken we regelmatig in, met kaplaarzen en werkhandschoenen aan. Dat waren onze schatten!” Die scherven worden nog steeds gebruikt door leden van de vereniging Stukje Bij Beetje die het open atelier bezoeken.

Vismarkt

Marians grote hulp en toeverlaat is de kunstenaar Venicius Barbosa. Samen werken ze aan een mozaïek-project met vissentegels die ze samen met bewoners op de vernieuwde Vismarkt willen plaatsen. “Aanleiding was een foto van fotograaf Kiela van de laatste visafslag. De scholletjes liggen op straat ter veiling. Hoe leuk zou het zijn om ze daar voor altijd een plek te geven?”

 

                                                                     Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg