Maartje vd Water maakt stoelen als nieuw

Ze geeft stoelen een 2e leven door ze opnieuw te bekleden. Maartje van de Water (23 jaar) is al sinds 2013 actief als meubelstoffeerder met haar eigen bedrijf Maartwerk. Sinds februari 2015 werkt ze in haar atelier bij Pro6 aan de Hoogstraat 14-18.

Bij binnenkomst overstemmen het luchtdrukapparaat en de tacker het gesteun van Maartje. Met een rood hoofd trekt ze met haar ene hand aan een gestreepte stof op een klassieke stoel, terwijl ze er met haar andere hand de nietjes met de tacker schiet. Verontschuldigend: “Dat streepje in de stof moet écht recht zitten, anders is het geen gezicht.” Even later bekijkt ze van een afstandje met een brede lach het mooie resultaat. “Als nieuw, hè?”

Heel veel geduld

Maartje was altijd al “creatief aan het fröbelen” en volgde het Hout- en Meubilerings College (HMC) in Rotterdam om als interieuradviseur aan de slag te gaan. Daar leerde ze ook vloeren leggen en gordijnen naaien.

“Toen ik het keuzevak Meubelstoffering kreeg, zei mijn leraar enthousiast: ‘Dát heb je vaker gedaan’. Maar ik had het nog nooit gedaan! Uiteindelijk heb ik in één jaar de tweejarige opleiding tot meubelstoffeerder afgerond, als enige van mijn school. Voor dit werk moet je een echte perfectionist zijn en heel veel geduld hebben.”

Designstoel van Marktplaats

Nu werkt Maartje in opdracht voor de meest uiteenlopende klanten. Vaak via mond-tot-mond-reclame en via haar website maart-werk.nl. Jonge mensen die de geërfde stoel van oma met een moderne grijze stof en witgeverfd hout een nieuw leven willen geven in hun Scandinavische interieur. Of iemand die zijn stoel weer lekkerder wil laten zitten en de kussens laat opvullen. En het stel dat de designstoel van Marktplaats met een nieuwe stof een opknapbeurt wil geven. “Eigenlijk ben je heel duurzaam bezig. Er wordt zo minder weggegooid.”

Oldtimer Volvo Amazone

Haar mooiste klus tot op heden was het opnieuw bekleden van een oldtimer. “De autostoelen van die Volvo Amazone hadden een soort schildpadachtige hobbels van leer. De vulling moest ik er één voor één in friemelen, een heel precies werkje! Ik heb alles bekleed met echt leer en een prachtige zichtbare naad. De klant was zó blij.”

50 stofboeken

Over de toekomst? Haar opleiding tot interieuradviseur wil Maartje in de toekomst meer gaan combineren met haar huidige meubelbekledingsbedrijf. Ze praat verder vol liefde over mooie, zware en stijlvolle design-stoffen. “Ik heb nu zo’n 50 stofboeken in mijn winkel, maar dat mogen er nog veel meer worden.”

Maartje van de Water

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg