Joost Hoppstein maakt sporters fit

Al 21 jaar maakt sportfysiotherapeut Joost Hoppstein (49) sporters weer fit en Schiedammers weer beter. Zijn droom was profvoetballer, maar hij belandde ‘aan de andere kant van de bal’. Zijn doel is nu om mensen weer fit te krijgen én te houden zodat ze weer alles uit hun sport en het leven kunnen halen.

In Fysiotherapiepraktijk De Nieuwe Dam in Schiewaegh aan de Nieuwe Damlaan ondersteunt Joost veertig uur per week jong en oud met fysieke problemen. Als sportfysiotherapeut begeleidt hij bij Fit4Free en Basic-fit sporters met een oefenschema op maat. Bij de voetbalverenigingen Excelsior’20, Hermes DVS en Hockeyclub HC Spirit verzorgt Joost veldrevalidatie: een belangrijke overgang tussen blessure en het hervatten van de sportactiviteiten.

Extreme sporten

Het is een tendens om extreme sporten te doen", stelt Joost bezorgd. "Maar daardoor krijg je ook andersoortige blessures. Zo komen ze bij mij terecht. En mensen worden steeds ongeduldiger. Ze verwachten van zichzelf dat ze na jarenlang ‘bankzitten’ en twee maanden wat hardlopen een complete marathon kunnen lopen. Dat kan niet! Je moet langzaam en verantwoord opbouwen."

Meer bewegen

Terugkijkend op twee decennia sportbegeleiding valt het Joost op dat kinderen steeds minder fit zijn. “Ja, dat is zorgelijk! Je ziet het ook aan de testen bij schoolkinderen. De kinderen die vijftien jaar geleden als slechtsten presteerden, zouden nu tot de besten behoren. We moeten echt van jongst af aan meer gaan bewegen!”

Exercise is medicine

Elke dag probeert Joost zijn cliënten enthousiast te krijgen om meer te gaan bewegen: “Dat kan al door in je pauze te gaan wandelen, te fietsen naar je werk of weer eens een keer te gaan zwemmen. Ook zijn er bij veel sportverenigingen mogelijkheden om een keer gratis mee te doen om te kijken of die sport iets voor je is. Exercise is medicine. Beweeg … en je voelt je beter.”

Trailrunnen

Joost is zelf een fervent sporter. Via zijn opleidingen tot looptrainer en hockeytrainer ontwikkelde hij een voorliefde voor survivalruns en trailrunnen. “Komende zomer ga ik de Eiger trail lopen van 51 km door de Zwitserse bergen. Ook bij survivalruns wordt het optimale van al je spieren verlangd. Ik verwacht dat trailrunnen heel populair gaat worden in Nederland: superzwaar rennen door de duinen en het zand. Ook dat vergt een grondige voorbereiding! Dus begin gewoon eens met een rondje Beatrixpark.”

Joost Hoppstein

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg