Luuk Verzijden maakt alles van ijzer

Omgeven door lashelmen, zware tangen en aambeelden, smeedt Luuk Verzijden (28) op zijn 2 vuren met gloeiende kolen uiteenlopende ijzeren waren. Als ‘Smederij Rookbaard’ is hij al bij menige barbecue-liefhebber bekend vanwege zijn stoere BBQ’s van olievaten.

“Ik ben van jongs af aan al gebiologeerd door vuur en metaal. Tijdens mijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam, kwam ik voor het eerst echt met metaal in aanraking. Nu voel ik me vaak een magiër, want gloeiendheet metaal wordt zacht als boter en je kunt er dan echt alles mee doen. Prachtig!”

Smederij Rookbaard

Via de Restauratiewerkplaats kwam Luuk in contact met een smid en in november 2011 schreef hij zichzelf als smid in bij de Kamer van Koophandel. Smederij Rookbaard huist sinds september 2015 aan de Buitenhavenweg 140.

Fietsbarbecues

Luuk wijst op de 6 meter lange staven ijzer die aan de muur op liggers wachten op een nieuwe bestemming: van muurankers tot tuinhekken, van kleine reparaties tot barbecues van (nieuwe) olievaten voor professionele cateraars. “Ook die joekels van 7 centimeter doorsnee gaan gewoon op het vuur en worden als was.” Voor grote objecten die niet in het vuur te plaatsen zijn, gebruikt hij cilinders met gas en zuurstof.

Voor komende zomer heeft Luuk het alweer druk met de productie van zijn barbecues van olievaten en zijn leuke mini-barbecues die je op de bagagedrager van je fiets kunt monteren.

Metaalkunstenaar

“Al mijn machines en gereedschappen zijn tweedehands. Ze zijn tot wel 70 jaar oud. Mijn beitels en tangen maak ik zelf. Na het gloeien, hard je ze door ze te bewerken met gebruikte motorolie en daarna te slijpen. Dan worden ze weer vlijmscherp!”

Ondanks zijn kunstacademie-achtergrond, ziet Luuk zichzelf niet als een metaalkunstenaar: “Hooguit 5 procent van mijn werk is autonome kunst. En dan moet je ook niet denken aan fraaie, gekrulde bloemetjes hoor! Ik ben meer van de grote verbindingen die jaren moeten kunnen meegaan.”

IJzer naar je hand zetten

In de regio groot-Rotterdam zijn nu waarschijnlijk nog 5 smeden actief. In Huizen is het Nationale Gilde van Kunstsmeden gevestigd, waar Luuk zelf ook 2 cursussen volgde. Wie smid wil worden kan via enkele MBO’s een opleiding tot constructiebankwerker volgen met een minor in smeden.

“Het is een geweldig vak. Het is leuk om mensen te helpen door zaken voor ze te repareren. En het voelt magisch om ijzer zo naar je eigen hand te zetten.”

Luuk Verzijden

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg