Leon van Spijk maakt … elektrische fietsen

Matthijs van Nieuwkerk, Mari van der Ven, Leo Alkemade en binnenkort Frank de Boer rijden op een fiets uit Schiedam. Ontwerper Leon van Spijk startte samen met zijn vrouw Roos, eveneens product designer, in 2011 met hun bedrijf Spiked Cycles B.V.

In 2012 brachten ze hun eerste elektrische fiets op de markt. Inmiddels een groeiend succes!
Leon: “Al sinds 1996 werken we voor fietsenmerken als Batavus en Lapierre. Wij vonden de elektrische fiets interessant, maar helaas werd die al snel gestigmatiseerd tot een wat tuttige fiets voor ouderen. Daarom hebben we een fiets ontworpen die je het Tesla- of Apple-gevoel geeft. Super-innovatief, gericht op jong rijcomfort en beleving.”

Wie zoekt naar een kant-en-klare Spiked in een fietsenwinkel, vindt die niet. Je kunt wel uitgebreid proefrijden via de betere dealers en binnenkort ook bij sterren hotels en B&B’s.

Naam in je zadel

“Een Spiked is een op maat gemaakte fiets die helemaal aansluit op jouw wensen als gebruiker”, legt Leon uit. “We hebben een scala van onderdelen. Die stellen we samen, assembleren we, tot jouw totaalfiets. In jouw kleur, met jouw naam in het zadel gelaserd. Om het kiezen wat makkelijker te maken, hebben we voor negen denkbeeldige fietsers een basisfiets samengesteld. Ben je een polderrijder, stadsrijder, wil je op fietsvakantie? Wij willen dat je met een Spiked gezond verder komt met een goed gevoel … triple your cycle moments!”

Overstijg de grenzen

Op gebied van racefietsen en moutainbikes wordt hard gewerkt aan innovatie, omdat het een globale markt is. “Maar een stadsfiets is een regionaal ding. De fietsen in Nederland zijn anders dan in Parijs. Doordat je een Spiked zelf op maat samenstelt, overstijgen we zo onze grenzen.” Na de stadsfiets en de polderfiets werkt Leon nu op verzoek aan een fiets in het highspeedsegment waar een flitsende helm, goede reflectoren en een goed remlicht bij horen.

Dagelijks verbeteren

Aan alle onderdelen, die verspreid over de hele wereld worden gefabriceerd, werken Leon en Roos dagelijks aan verbetering. Met een multi sized frame is een Spiked voor elke lengte rijder geschikt.

Er komt een 3e versie motor waarmee een forse tegenwind geen enkel probleem is, en er wordt een accu ontwikkeld waarmee je verder komt dan 83 kilometer. “Je kunt de accu opladen bij steeds meer bedrijven als je ermee naar je werk gaat en langs alle knooppuntroutes en bij veel restaurants als je ermee op vakantie gaat.”

De Spiked is geen typische dames- of herenfiets. Lachend wijst Leon op een Facebookberichtje over een Spiked door een klant: ‘In het weekend ben ik hem kwijt aan mijn man. Hij heeft al zeker 3 jaar niet meer gefietst op zijn eigen fiets, maar de mijne kan hij niet weerstaan.’

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg