Kenneth Walden maakt … analysers

Hoe komt het dat spijkerbroeken altijd de juiste kleur hebben, ook al worden ze op verschillende plekken in de wereld gemaakt? Dat komt doordat laboratorium-instrumenten de hoeveelheid indigoverf in het water exact kunnen meten. Tot op ionen-niveau! Zo wordt het verfbad overal exact gelijk.

Met dat soort analyse-apparatuur is Metrohm-Applikon in Schiedam een wereldspeler. In de ’s Gravelandsepolder werkt de vrolijke modulebouwer en assembleur Kenneth Walden al sinds 2001 met veel plezier samen met tientallen chemici, ict- en productspecialisten aan het hele analytische proces van handmatig tot volautomatisch gerobotiseerde systemen. De bijna 40.000 artikelen vinden hun weg naar alle continenten en sinds kort ook naar Suriname, waar Kenneth’s familie vandaan komt.

“Ik ben modulebouwer en assembleur”, legt Kenneth uit. “De analysers die we maken, kun je in een laboratorium gebruiken, maar ook op locatie die je dan op afstand via een computer kunt bedienen en uitlezen. Het zijn allerlei onderdelen, modules, die ik met mijn collega’s in elkaar zet. Vervolgens plaatsen we alle onderdelen in een kast, precies zoals de klant dat wil. We sluiten alle pompen, slangen, roerders, software en elektronica op elkaar aan. Dan testen we het geheel en meten we alles door.”

Brede klantenkring

Metrohm Applikon werkt voor klanten in de petrochemie, biobrandstoffen, Farma, voedingsmiddelen en dranken, milieu, energiesector, polymeren en kunststoffen, et cetera. “Onze analysers meten tal van uiteenlopende stoffen, voornamelijk vloeistoffen”, aldus Kenneth. “Die informatie spelen de analysers door aan centrale computers in bijvoorbeeld de spijkerbroekenfabriek die door de procesoperators op afstand worden beheerd. Zo kunnen ze de toevoer van verf dus ook bijstellen en ervoor zorgen dat je overal dezelfde kleur spijkerbroek koopt.”

Toegepaste opleidingen

In het gebouw van Metrohm Applikon zijn tal van afdelingen waar medewerkers achter computers, werkbanken, microscopen en enorme kasten met allerlei slangetjes en pompen geconcentreerd aan het werk zijn. Het is er blinkend schoon. “Ja, je mag hier nergens een boterhammetje eten, want stel dat er een kruimel tussen komt!”, lacht Kenneth.
Metrohm Applikon verkoopt niet alleen, maar zorgt met toegepaste opleidingen ook dat procesoperators in uiteenlopende fabrieken hun meetapparatuur zo goed mogelijk kunnen inzetten.

In de diverse opleidingsruimten wordt vol focus doorgewerkt. “Onze trainers gaan ook de wereld over om ter plekke instructies te geven en onze service-medewerkers gaan overal heen om te helpen bij rivisies of bij ombouw in een fabriek.”

Testen

Kenneth volgde de MTS richting elektrotechniek in Den Haag en richt zich voornamelijk op de elektronische kant van analyser-onderdelen: het plaatsen van de software, installeren van elektronica en assembleren op productniveau. Hij laat zien hoe hij aan de hand van een werkinstructie het apparaat in elkaar zet en het vervolgens test.

Goedgekeurde onderdelen gaan naar het magazijn en worden op afroep van de klant aan elkaar gekoppeld: geassembleerd. Ze worden getest op goede werking onder moeilijke omstandigheden, op mogelijk lekken en op chemische werking. “En als we door ervaring zaken kunnen verbeteren, zorgen we dat klanten die revisies natuurlijk ook kunnen krijgen”, legt Kenneth uit.

Unieke projecten

Een groot deel van de producten zijn gestandaardiseerd, maar sommige klanten vragen om een oplossing die een uniek product vergt. “Voor zo’n project moet je creatief aan de slag en dat is heel leuk”, lacht Kenneth. “Dan sta je opeens te zagen, te boren en te lijmen om het passend te krijgen. En ja soms is zo’n project een prachtige oplossing die we voor meer klanten kunnen gaan inzetten, dus wordt het een nieuw product voor ons.”

Alexander Achterberg

Alexander Achterberg is al 5 jaar all round medewerker logistiek. Hij zorgt voor de juiste verzendingen naar de productie en assemblage en naar de klanten.

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg