John Breuker maakt staal nog harder

Aan de Karel Doormanweg 39 in Schiedam staat Neerlands grootste private en beste staalharderij: Dominial. Samen met 20 collega’s zorgt John Breuker al ongeveer 2 decennia dat stalen onderdelen de juiste hardheid krijgen, naar de wens van de opdrachtgevers uit alle takken van de industrie. Een vlammend en spannend bedrijf met een hoog ‘meer-voor-mannen-gehalte’!

Bij Dominial staan in de immense hal grote ronde ovens en daarnaast even grote baden waarin een speciale hardingsolie zit. Onlangs zijn er nóg grotere ovens aangekocht van 3 meter doorsnede en 6 meter hoog. “We zijn nu al de grootste van Nederland, maar hiermee gaan we ook in Europa vooraan lopen!”

John Breuker wijst op al het staal in de hal dat behandeld moet worden, waaronder een reeks tuinscheppen, maar ook enorme tandwielen. Buiten staan manshoge harpsluitingen die booreilanden en schepen op hun plek moeten houden.

Vlammen ballet

De onderdelen, van enkele grammen tot wel 5000 kilo, zakken in metershoge kooien de ovens in. Daarin verblijven ze van enkele uren tot enkele dagen op temperaturen tot wel duizend graden Celsius. Johns collega, beschermd met een vuurvast pak en helm, hijst met een takel de kooi met het roodgloeiend staal uit de oven en laat het zakken in het ronde oliebad ernaast.

Door het gloeiendhete staal uit de oven snel te laten schrikken in de hardingsolie, hardt het staal uit. John grijnst breed als bij het schrikken een spectaculair ballet van hoge vlammen wordt gevormd, dat snel wordt gedoofd. “Zo, da’s ook weer hard”, lacht hij.

Inductie harden

John laat zien hoe hij stalen cilinders via inductie-verhitting kan harden. In enkele seconden wordt de buitenzijde van de cilinder gericht gloeiend heet, waarna het met een soort mini-douche snel wordt afgekoeld. John benoemt tal van processen die bij Dominial worden toegepast: van nitreren tot carboneren, en van veredelen tot gloeien.

Laboratorium

“We kunnen staal altijd de juiste drukvastheid en slijtvastheid geven,” legt John uit. “Bij elke behandeling gaan kleine proefstukjes staal mee, die we in het laboratorium onder de microscoop testen. Heeft het staal de hardheid die de klant wilde bereiken?”

In de praktijk

Het werk van staalharder kun je niet echt leren op school. Ook John Breuker leerde het vak bij Dominial in de praktijk en weet nu als geen ander hoe boeiend het vak is.

John Breuker

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg