Henk de Jong maakt...een oefenfabriek

Stel je werkt in de industrie en je wilt je certificaten behalen waarmee je verder kunt komen in je carrière. Hoe kun je oefenen of je het allemaal wel goed doet?

Construction manager Henk de Jong (63) glundert bij de oplossing die zijn werkgever KH Engineering samen met 6 andere bedrijven onder de contractorsformule PRO gaat bieden: een levensechte oefenfabriek langs de Nieuwe waterweg op het RDM-terrein, recht tegenover Schiedam.

Jonge én ervaren mensen kunnen in de Training Plant oefenen hoe zij een fabrieksonderdeel goed, snel en veilig kunnen vervangen. En daarnaast kunnen ingenieurs trainen hoe zij een modificatie oftewel aanpassing in het proces kunnen doorvoeren. Henk de Jong begeleidt vanuit KH Engineering het hele bouwproces in opdracht van Deltalinqs.

In de RDM Training Plant kunnen vanaf augustus tal van opleidingen in de praktijk worden getraind. Er wordt een productvrije en stilgelegde (‘shutdown’) fabriek nagebootst. In zo’n hectische periode bouwen technici een fabriek om en vervangen ze versleten onderdelen. In de Plant wordt geoefend hoe dat technisch goed én veilig kan. En hoe je je in alle omstandigheden aan de regels kunt houden. Henk: “Belangrijk is dat alle partijen goed samenwerken. Dat kun je moeilijk oefenen in een bedrijfsschool. Hier is alles zoals in de praktijk. Je leert werken in weer en wind!”

Drie lijnen

Terwijl de stralers soms zijn verhaal op het terrein overstemmen, legt hij uit: “Dit is een opwerkingsfabriek, waarin we drie lijnen nabootsen. Compleet met een bordessen, heat exchangers, verschillende typen flensen die je kunt afsluiten en kranen om zaken te verplaatsen. MBO-ers en HBO-ers gaan hier gebruik van maken. En we gaan bootcamps organiseren voor mensen die willen instromen.”

Opklimmen

Henk weet uit ervaring wat het is om op te klimmen via het behalen van diploma’s. Zelf begon hij na de LTS als machinebankwerker, een beroep dat zijn vader ook uitoefende. In de bedrijfsschool van AvioLanda werd hij opgeleid tot vliegtuigmonteur. Na de avond-MTS werktuigbouwkunde ging hij als leerling-tekenaar naar een technisch bureau in de scheepsbouw. In de Offshore en de Petrochemie werd hij ‘lead engineer piping’. “Toen werd ik ‘besmet met constructie’. De praktijk is zó leuk! Later stuurde ik als constructiemanager zo’n 12 man aan. Er stond altijd druk op. Het gaf een leuke spanning om het met elkaar als team goed te doen.”

Pak je kansen!

Als consultant werkt Henk nu 1 dag per week voor de oefenfabriek. Vijf jaar geleden begonnen de plannen, inmiddels zitten de heipalen in de grond en worden de hergebruikte fabrieksonderdelen schoon gestraald. In juli 2017 wordt de RDM Training Plant opgeleverd, zodat de trainingen na de zomervakantie kunnen starten. Henk geniet nu al van de mogelijkheden die deze Plant aan jonge mensen kan geven: “Je hebt niet altijd sturing op je toekomst, maar pak wel altijd je kansen!”

Een hechte groep

PRO, het samenwerkingsverband dat de fabriek bouwt en gaat onderhouden, bestaat uit 7 bedrijven. Opdrachtgever is Deltalinqs, de ondernemersvereniging van de haven- en industriële bedrijven in Mainport Rotterdam. ENGIE doet het projectmanagement, Mourik services verzorgt de civiele werkzaamheden en Stork alle werktuigbouw. Croonwolter&dros verzorgt de elektrotechnische kant en Bilfinger de coating en het steigerwerk. Mammoet verzorgt de hijsactiviteiten en het horizontaal transport. SPIE doet de engineering. KH Engineering was betrokken bij het voortraject, vroeg de omgevingsvergunning aan en adviseert Deltalinqs. TEM en Deltalinqs gaan de fabriek exploiteren. Henk: “Deze verzameling bedrijven is nu een hechte groep die samen investeert in tijd, mankracht en financiën. Juist omdat we vertrouwen hebben in de toekomst.”

Op het RDM-terrein, aan de overkant van de Nieuwe Waterweg, wordt hard gebouwd aan de RDM Training Plant waar straks in weer en wind getraind kan worden.

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg