Granny’s Finest maken … breisels

Zo’n 50 dames (en 1 heer) breien in 3 Schiedamse breiclubs de sterren van de hemel. Granny’s Finest (het beste van oma) is een Sociale onderneming die in Nederland sinds 2011 topontwerpers verbindt aan breiende ouderen. Hun prachtige breisels, ook graag gedragen door hipsters, zijn te koop van Bijenkorf tot webshops.

In Francois Haverschmidt, één van de zorgcentra van Argos, komt wekelijks een vrolijke groep bijeen. Gastvrouwen Eliza Kazantzian en Loes Salm hebben de tafels en drankjes al klaargezet. De binnenkomende dames pakken hun breisels uit en gaan al pratende meteen aan de slag. Ze beschrijven kaartjes, die als persoonlijke boodschap voor de koper aan hun handwerk komen te hangen: “Ik wens u veel plezier en warmte met deze sjaal. Gebreid door Miep Langeveld”.

Bedankkaartjes

Trots laten ze de prachtig gebreide sjaals, mutsen, omslagdoeken, wanten, haarbanden en collen zien. De meeste breisels zijn gemaakt met dikke naalden van soms 12 mm. doorsnede en mooie, zachte wol. Wanneer Niek van Hengel (31 jaar), de mede-oprichter van Granny’s Finest, binnenkomt met koffers vol breipakketten, storten de dames zich vol lol op het nieuwe aanbod.

Hij kent alle dames persoonlijk en deelt lachend bedankkaartjes uit en foto’s van kopers die zichzelf met hun aanwinst op de foto hebben gezet. Ook stagiaire Iris, die de modeopleiding in Amsterdam volgt, reageert verrast op de warme uitwisseling.

Hechte groepen

“In Francois Haverschmidt, DrieMaasstede en bij de Buurtvrouw komen wekelijks in totaal zo’n 50 breiers samen,” vertelt Niek. “Landelijk hebben Jip Pulles en ik sinds 19 juli 2011 al 29 clubs opgebouwd met ongeveer 500 dames. En we willen er graag breiclubs bij!” In Nieks visie staat niet het breien centraal, maar de menselijke verbondenheid.

“Nederland telt ruim twee-en-een-half miljoen 65-plussers. Een derde van hen geeft aan eenzaam te zijn. Wie eenzaam is, stelt zelfs een doktersbezoek uit. Wij zorgen dat er hechte groepen ontstaan. En ze maken mooie dingen waar ze trots op kunnen zijn en die goed verkopen.”

Brei-workshops op 17 september

Vol lof praat Niek over zijn topontwerpsters, zoals Rosanne van der Meer die alle patronen zelf schrijft en alle ontwerpen test met de breisters. De breisels worden voorzien van een gelikt leren merkje en een persoonlijk kaartje van de maakster. “Het wordt zo een heel persoonlijk cadeau, waarop warme reacties komen.”

Op 17 september wordt het Schiedamse Makersfestival gehouden. In de Bibliotheek Korenbeurs geeft Granny’s Finest twee breiworkshops waar iedereen aan kan deelnemen. Wie zelf een breiclub wil oprichten met oma’s met brei-ambities in de eigen wijk, kan daar ook informatie inwinnen of op de website kijken.

 Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg