Edith Gruson maakt … tentoonstellingen

Wie bladert in het overzicht van alle tentoonstellingen die Edith Gruson maakte, van New York tot Bremen, wordt getroffen door de enorme afwisseling.

Samen met haar partner, kunstenaar en ontwerper Gerard Hadders, werkt ze vanuit ProArtsDesign aan de Tuinlaan in Schiedam, aan exposities die op een bijzondere manier telkens een heel eigen verhaal vertellen.

In de tachtiger jaren volgde Edith Gruson de kunstacademie in Rotterdam waar ze afstudeerde op ruimtelijk ontwerpen en fotografie. “Ik vond Rotterdam een onbarmhartige stad waar ik toen niet wilde blijven”, lacht ze nu. Juist in Rotterdam maakte Edith de afgelopen maanden furore met haar ‘MegaBaby’ op het Schouwburgplein voor ‘Rotterdam viert de stad’. Op de ‘babykoppen’ op tal van plekken in de stad werden verhalende Rotterdammers geprojecteerd. “Letterlijk een vertellende tentoonstelling.”

Her-vertellen collectie

Als ontwerper van decors voor theatergroepen kreeg Edith in het begin van haar carrière te stellen met “onnavolgbare invallen van regisseurs”, waardoor ze leerde discussiëren om de kern van het verhaal duidelijk te krijgen. Later richtte ze zich met Ewoud Traast op het ontwikkelen van exposities in musea, kerken en kantoren.

“Een goed tentoonstellingsontwerp her-vertelt de collectie van voorwerpen in een ruimtelijke setting. Alle onderdelen moeten onlosmakelijk met de inhoud te maken hebben. Van een postzegel-expositie bij de eenwording van Europa tot de woningbouwpresentaties van Almere. Soms werk je met humor. En soms met cliché’s, want dat zijn elementaire waarden die iedereen kent. We maken geen kunst, maar geven het verhaal vorm.”

Methodisch werken

Samen met Gerard Hadders zette Edith in 1996 de masteropleiding op van de 2e fase van de Sint Joost Academie in Breda. “Het kunstonderwijs was teveel gericht op gevoel en intuïtie, en te weinig op methodisch werken.” In hun boek ‘Copyright’ legden ze samen ontwerpmethoden vast, waarmee ze het vakgebied op een hoger plan tilden. In 2012 startten ze hun bureau ProArtsDesign.

“Vanuit onze beider vakgebieden werkten we al vaak aan een geïntegreerde aanpak. Als Gerard de huisstijl ontwikkelde voor het Noord Nederlands Toneel, deed ik de fotografie. Je ontwikkelt samen één visuele taal.” Dat leidde onder andere tot mooie opdrachten voor het Museum of Seks in New York, maar ook tot de Architectuurbiënale Almere, Park Matillo in Leiden en het NAI in Rotterdam.

Meer lokaal

“We waren lange tijd voornamelijk gericht op het buitenland. Nu vind ik het leuk om lokaler te werken. Op oproepbasis voor Droog Design, en aan de ‘EXPO Schiedammers Maken …’ in de Grote- of Sint Janskerk in Schiedam.”

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg