Dennis Russcher maakt … veiligheidslicht

Als je ’s avonds in het donker langs de Euromast rijdt, tekent de top zich af met een helder wit licht. Die signaleringslamp, gelijk aan 20.000 kaarsen, is ontwikkeld door het Schiedamse bedrijf Orga.

Trots vertelt R&D-medewerker Dennis Russcher (35 jaar) over ‘zijn’ veiligheidsverlichting die ook de luchtvaart waarschuwt op de toppen van het Wembley Stadion, het bekende eivormige gebouw The Gherkin Tower in Londen en de enorme Petronas Towers in Kuala Lumpur in Maleisië.

“Je vindt Orga’s waarschuwingslichten over de hele wereld”, vertelt Dennis. “We noemen dat obstructieverlichting. Ze staan bijvoorbeeld bovenop windmolens om de luchtvaart te waarschuwen, en vaak in combinatie met misthoorns en radarsignaal op boorplatforms om de lucht- en scheepvaart te waarschuwen.”

Dennis Russcher werkt inmiddels al 16 jaar bij Orga. Samen met 145 Schiedamse collega’s werkt hij in gebouwen aan de Van Heekstraat en de Strickledeweg aan de ontwikkeling van o.a. lampen die het signaal afgeven: ‘pas op, ik sta hier!’. “We zijn al 45 jaar continu bezig met innovaties om veiligheid optimaal te maken met licht en geluid”, laat Dennis zien.

“We hebben onlangs samen met anderen een verlicht helideck ontwikkeld, waardoor helikopterpiloten veel makkelijker exact kunnen landen. Dat is belangrijk bij platforms voor de olie- en gasindustrie, zeker wanneer het hard waait op zee. Voorheen moest de piloot landen in een geschilderde cirkel. Wij hebben nu een met LED-panelen uitgelichte cirkel gemaakt met een grote verlichte H in het midden, waarop een piloot snel en goed kan navigeren.”

Alles testen

Dennis werkte eerder als kwaliteitscontroleur van alle producten die binnen Orga werden gemaakt. “Ik testte de producten voordat ze naar de klant gingen of ze precies doen wat we beloven. Nu werk ik als ‘test en measurement engineer’ bij Research & Development, dus onderzoek en ontwikkeling. Dan zit je juist aan het beginpunt van het hele proces. Ik denk mee over de mechanische, elektronische en optische producten én over de software die de producten aanstuurt. Die prototypes test ik, bijvoorbeeld met een temperatuurtest. Werken ze zowel bij min 55 graden Celsius op de Noordpool als bij plus 55 graden Celsius in de tropen? Als ze helemaal aan de normen en eisen voldoen, geef ik een validatie. Wanneer ze zijn gecertificeerd, kunnen we ze in productie nemen.”

Licht en geluid

Waar een vuurtoren aangeeft waar het land is, geven de producten van Orga aan waar stilstaande objecten staan voor lucht- en zeevaart. “Op zee zijn het altijd combinaties van licht en geluid”, legt Dennis uit. “Met dikke mist of flinke storm moet je waarschuwen met licht, misthoorns én radarsignalen, zogeheten beacons. Die signaleringen koppelen we met software aan elkaar. Onze producten verschuiven steeds meer van de klassieke navigatiesystemen met printplaten in kastjes, naar digitale producten die je via software en een webserver op afstand kunt aansturen. Tegenwoordig communiceren windmolens ook onderling digitaal met elkaar.”

Wereldwijd

Orga begon 45 jaar geleden in Schiedam als onderhoudsbedrijf van signaalverlichting op platforms. Inmiddels gaat negentig procent van de producten van Orga de grens over. “Vanuit onze kantoren in Nederland, Dubai en Maleisië bedienen we met zo’n 160 medewerkers de wereldwijde markt”, vertelt Dennis trots. “Omdat elk gebied zijn eigen regelgeving en cultuur heeft, werken ze vanuit Dubai voor de Arabische markt en vanuit Maleisië voor de Aziatische markt. Vanuit Schiedam bedienen we de rest van de wereld. En hier doen we ook alle onderzoek, ontwikkeling, productie, kwaliteitscontrole en hebben we alle opslag in onze magazijnen.”

Quality Control

Als Quality Control-medewerker controleert Gushwin Martina vóór verzending of het product alle aanpassingen heeft gekregen waar de klant om heeft gevraagd.

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg