Denis Polderman maakt … schone grond

Aan het eind van de Nieuwe Waterwegstraat aan de Wilhelminahaven in Schiedam, reinigt Boskalis Environmental al sinds 1997 jaarlijks zo’n 300.000 ton verontreinigde grond. Denis Polderman (44 jaar) en zijn 11 collega’s beheren daar de indrukwekkende grondreinigingsinstallatie en zijn trots op hun product: schone grond.

“Wij richten ons op maximaal hergebruik van vervuilde grond. We verwerken hier zo’n duizend ton grond per dag, waarvan 85 procent opnieuw veilig kan worden ingezet”, legt Denis uit. De overige 15 procent wordt elders met een andere reinigingstechniek gereinigd. “Zo maken we deel uit van ‘de circulaire economie’, wat betekent dat we in onze wereld grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken waardoor we minder primaire bouwstoffen hoeven te winnen.”

Tot het kleinste korreltje

De vervuilde grond wordt aangevoerd via schepen en vrachtwagens uit heel Nederland. Dit jaar ook uit Ierland. “We scheiden alle herbruikbare bouwstoffen af zoals puin, grind en zand tot op het kleinste korreltje. Zo kunnen we ons schone zand weer met een gerust hart aanleveren bij bijvoorbeeld infrastructurele projecten, waar het wordt toegepast onder wegen.”

Samenwerking

Vijf dagen per week werkt de installatie van 6 tot 18 uur, maar als de aanvoer heel hoog is, wordt er 24/7 doorgewerkt. Denis legt uit dat er nauw wordt samengewerkt met aannemers. “Onlangs ontvingen we 20.000 ton vuile grond van Shell Pernis die onder gesloopte tanks vandaan kwam. Die hebben we schoon terug geleverd, want daarop werden weer nieuwe tanks gebouwd.”

Zeven en persen

De grondreinigingsinstallatie, die door Boskalis zelf is ontwikkeld, zeeft eerst het puin uit de grond. Een magneetband haalt er stukken ijzer uit die naar een metaalrecyclingsbedrijf gaan. Puin en grind worden schoongespoten en in een breekinstallatie gebroken tot menggranulaat voor de wegenbouw. Via zogeheten hydrocyclonen wordt het schone zand gescheiden van het verontreinigde slib. Het slib, waaraan de verontreiniging gebonden zit, wordt ingedikt, ontwaterd en geperst tot droge filterkoeken die door een thermische reiniger alsnog worden gereinigd voor hergebruik.

Milieu en veiligheid

Op het hele terrein ligt een vloeistofdichte vloer en al het water dat er wordt gebruikt om te spoelen wordt opgevangen in de eigen waterzuiveringsinstallatie. Denis: “Alles is hier ingericht op milieubewust werken en veiligheid. Dat wordt door allerlei instanties streng gecheckt in tal van audits en wij zijn ons er altijd van bewust!”

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg