Andries maakt … offshore platforms

Op zijn kantoor in de voormalige ‘Timmerfabriek’ aan de Karel Doormanweg op Vijfsluizen, ontwikkelt projectmanager Andries Hofman (41) met zijn collega’s bij GustoMSC gigantische mobiele platforms voor op zee.

In de hal staan tal van maquettes van indrukwekkende hefeilanden. Andries legt uit: “Simpel gezegd: een hefeiland vaart naar een plek op zee, en ter plekke worden poten ‘uitgeschoven’, die zich vastzetten op de zeebodem. Het kan als boorplatform dienen of als tijdelijk platform met een kraan erop voor installatie van bijvoorbeeld windmolens. Zo’n jack-up kan zo hoog als de Eifeltoren zijn.”

Aan de hand van tekeningen, foto’s en maquettes laat Andries zien hoe de hefeilanden op de zeebodem worden geïnstalleerd. “De ontwikkeling op gebied van offshore windenergie gaat razendsnel. Bij GustoMSC hebben we een belangrijk marktaandeel in de ontwikkeling van hefeilanden voor offshore wind.”

150 jaar ervaring op zee

Scheepsbouwer A.F. Smulders richtte in 1862 een ijzergieterij op, waarna in 1894 zijn eigen werf volgde. In 1905 verhuist hij zijn activiteiten naar Schiedam en geeft de werf de naam Gusto Shipyard. Het was het eerste bedrijf buiten Amerika dat jack-ups ontwierp en bouwde.

In 2011 ontstond GustoMSC, een ontwerp- en ingenieursbureau, gespecialiseerd in mobiele offshore units voor de energiemarkt. Daarvan zijn er al meer dan 200 gebouwd volgens GustoMSC ontwerp en zijn er nog ongeveer 70 in aanbouw.

De voormalige Timmerfabriek van de oude scheepswerf Wilton Fijenoord is nu hun supermoderne kantoor van waaruit ze hun oplossingen voor complexe vraagstukken op zee ontwikkelen.

Gigantische windmolens

De windmolens op zee zijn aanzienlijk groter dan die op land. “De zee-exemplaren hebben een draaipunt tot wel 120 meter hoog en hebben bladen van 80 meter. De top van de bladen reikt daarmee tot 200 meter boven zeeniveau. Daarmee kun je 8 MegaWatt elektriciteit opwekken.”

Volgens Andries staat ‘offshore wind’ nog in de kinderschoenen. “Het kan goed bijdragen aan onze totale energiebehoefte en reductie van fossiele brandstoffen. De uitdagingen hierbij zijn dat alles groter wordt, in dieper water met grotere golven, terwijl de kosten omlaag moeten. Dit geldt voor de molens, maar ook voor onze hefeilanden!”

Jonge vakidioten

Andries studeerde aan de TU Delft civiele techniek en specialiseerde zich in het gebied van de offshore technologie. Na zijn stage bij GustoMSC, kon hij er in 2001 meteen aan de slag. Hij voelt zich er nu helemaal thuis.

“We zitten hier met veel vakidioten, ook veel jongeren. Je draagt continu kennis en kunde over aan elkaar. De gemiddelde leeftijd is hier ongeveer 40 jaar.”

 

 Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg