25 augustus 2021 - 5 september 2021

The unexpected universe

Waar: Open Art Exchange, Hoogstraat 85
Wanneer: Van 25 aug t/m 5 sep
Hoe laat: Wo t/m za 10 - 18 u. & zo 13 - 18 u.
Check ook: OpenArtExchange.com

Tijdens deze solotentoonstelling bekijk je schilderijen, tekeningen en collages van Sanda Amadou (Benin).

The unexpected universe 

The unexpected universe is een grotendeels zwart-witte wereld met een zweem van kleur, ergens tussen realiteit en fantasie. Met zijn unieke semi-abstracte beeldtaal, herinterpreteert Amadou het nomadische Fulani universum en brengt dit tot leven. Een droomwereld gevormd door verschillende verstrengelde en soms overlappende elementen (touwen, lianen, knopen, bladeren, cirkels en andere patronen uit de oeroude Fulani tattoo's), verhalend over humanisme, weerstand, vasthoudendheid, veerkracht, moed, vrijheid en nog wat andere observaties.  

Zijn werken lijken te gehoorzamen aan een rigoureuze geometrie en vormen complexe architecturen, die tegelijkertijd speels en verrassend fragiel zijn. Lijnen, cirkels, driehoeken en vierhoeken, semi-wiskundige figuren die nooit perfect zijn, verbinden Fulani-symbolen van het natuurlijke leven met touwen aan de basis. Zijn beelden resulteren in denkbeeldige vormen en groteske figuren die een haveloze kwetsbaarheid laten zien, etherisch en altijd in beweging. Ze laten de toeschouwer een glimp opvangen van een onwerkelijke essentie. 

Sanda Amadou

Sanda Amadou is in 1978 geboren en getogen in een Fulani gemeenschap in Noord-Benin. Hij heeft een doctoraat in de sociolinguïstiek (Universiteit van Ghana, Accra) en ontwikkelde zijn beeldende vorming door residenties en master-workshops.

Hij woonde en werkte enkele jaren in Lagos, maar keerde in 2019 terug naar Cotonou, Benin. Vanaf zijn vroege jeugd tekende hij, gefascineerd door de cultuur van de nomadische Fulani, hetgeen hij nog steeds bestudeert en herinterpreteert in zijn werk.  

Amadou wordt zowel in eigen land als internationaal erkend. Hij heeft door de jaren heen deelgenomen aan veel solo- en collectieve tentoonstellingen, onder meer in Benin Republic, Ghana, Nigeria, Zuid-Afrika, Senegal, Dubai, Duitsland, Nederland en de VS (San Francisco, New York) en was te zien op grote internationale kunsttentoonstellingen & beurzen zoals World Art Dubai en op ARTX Lagos (Nigeria), en later dit jaar op AKAA Paris.

S'DAM TIPT!

Stadscocon

Stadscocon

De Reis

De Reis

Gezichtsveld

Gezichtsveld

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden