26 januari 2023

Rodaan Al Galidi | literair café

Waar: Bibliotheek Schiedam, Korenbeurs
Wanneer: Do 26 januari
Hoe laat: Van 20 - 22 u
Tickets: €10,00
Meer info en bestel hier je tickets

 

Op donderdag 26 januari is Rodaan Al Galidi te gast bij het Literair Café. Dichter en schrijver Al Galidi vluchtte uit zijn geboorteland Irak en kwam na jaren rondzwerven in Zuid-Oost Azië in 1998 in Nederland terecht. 

Oeuvre

Zijn oeuvre bevat uit een aantal poëzie- en columnbundels, maar zijn meest succesvolle werk is zijn roman ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ uit 2016. Het boek vertelt op tragikomische wijze hoe het leven in een asielzoekerscentrum eruitziet. Al Galidi putte voor zijn roman uit eigen ervaring, want hij wachtte jarenlang op een verblijfsvergunning in een AZC, terwijl hij al die jaren aan de weg timmerde als auteur. 

In 2011 ontving hij de Literatuurprijs van de Europese Unie voor zijn roman ‘De autist en de postduif”. Dichtbundels van zijn hand werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, in 2007 ‘De herfst van Zorro’, in 2017 ‘Koelkastlicht’. 

Een van zijn jongste boeken heet ‘Holland’ en vertelt het verhaal over Semmier Karim. Behalve met onverwachte regenbuien, de Aldi en de zee had Karim niet zo gek veel ervaring met het leven in Nederland buiten het AZC. Na negen jaar wachten op een verblijfsvergunning komt hij terecht in het echte Holland. Het wordt een zoektocht naar zichzelf, de jongen die hij gaandeweg verloren is en naar het thuis waar hij zo naar verlangt. Onderweg blijkt het volk anders te zijn dan het systeem en zijn reis moeilijker dan hij dacht. Wie zijn de Hollanders? 

En afgelopen maart verscheen ‘De onbekende belevenissen van prins Willem-Alexander’’, waarin de kroonprins terecht komt in de straten van Den Haag, op zoek naar een manier om te ontsnappen aan de opgelegde regels en protocollen van het koninklijk paleis. De kroonprins sluit een bijzondere vriendschap met Soufian, Orlando en Carmen Luisa, en ontdekt wie hij werkelijk is. 

Literair Café

Gewoonlijk vindt dat iedere laatste donderdag van de maand plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen en elkaar kunnen ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

S'DAM TIPT!

IDDF2023

IDDF2023

Stipendium Schiedams Water

Stipendium Schiedams Water

Jeneverfestival 2023

Jeneverfestival 2023

Terug naar tours & lezingen

Aanmelden