jeneverdistilleerderij als woonbuurt

Schiedamse jeneverdistilleerderij krijgt nieuw leven als woonbuurt. Ontwikkelende bouwer Van Wijnen transformeert het voormalige terrein van Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager de komende jaren tot een aantrekkelijke en gevarieerde buurt. Wonen, recreëren en creatief ondernemen gaan samen op deze historische plek dichtbij het centrum van Schiedam.

Vrijdag 1 maart kreeg Van Wijnen het terrein officieel overgedragen. Het gebied, gelegen tussen de Noordvest en de Schie, heeft een rijke moutwijn- en jenevergeschiedenis en is door haar ligging beschermd stadsgezicht. De aanwezige monumenten krijgen een prominente plaats binnen het plan. Door oud en nieuw met elkaar te verbinden blijft de historische sfeer behouden.

Van Wijnen heeft het circa 12.000 m2 grote terrein, in samenwerking met makelaar Koos Schreuder van Sinke Komejan, kunnen kopen van de curatoren van Dirkzwager, de heren Hermsen en Schraven, beiden werkzaam bij De Voort Advocaten | Mediators te Tilburg.

Grote marktbehoefte

Het door Van Wijnen en de gemeente Schiedam te ontwikkelen plan levert een directe bijdrage aan de stedelijke functie en levendigheid van Schiedam. Er wordt een nieuw woonklimaat toegevoegd aan de binnenstad, waarbij rekening wordt gehouden met de bestaande historische uitstraling van het gebied. Ook geven de partijen hiermee invulling aan een grote marktbehoefte binnen de regio Rotterdam.

Maximaal 130 woningen

Volgens het huidige bestemmingsplan is er ruimte om maximaal 130 woningen te bouwen. Hierbij wordt ingezet op behoud van de monumentale panden en nieuwbouw in lijn met de uitgangspunten van het beschermd stadsgezicht van Schiedam. Naast wonen staat het bestemmingsplan ook de functies ‘Horeca I’ en ‘Ontwerptechnische- en creatieve beroepen’ toe.

Een woordvoerder van Van Wijnen laat weten aan VJ: "Het grootste deel van het terrein wordt door ons ingevuld met nieuwbouwwoningen. Dit zal geen sociale huur zijn, maar voornamelijk koopwoningen. In de aanwezige monumenten is naast wonen de mogelijkheid om ondernemers te huisvesten."

Samenwerking met lokale ondernemers

Kim Toussaint, projectontwikkelaar bij Van Wijnen vertelt: “Door deze ontwikkeling ontstaat een levendige buurt waar mensen fijn kunnen wonen, werken en recreëren. Het gebied heeft al zoveel kwaliteit en dat willen we verder versterken. De monumentale panden bieden mooie kansen voor creatieve (lokale) ondernemers. We zoeken daarom graag de samenwerking met hen op, ideeën zijn welkom! Zo kunnen niet alleen de inwoners profiteren van de kwaliteit van het gebied, maar wordt het écht een buurt van iedereen.”