Festival De Opstokerij

Vlammen op 16, 17 en 18 februari! De Stokerij stookt Schiedam op met een 2e editie van Festival De Opstokerij met theatervoorstellingen, muziek, theatrale lezingen en theaterdiners.

Programma vrijdag 16 februari

 • 17:30 uur: Opening met acts van de Jonge Stokerij uit Kleine Sofie en Lange Wapper
 • 18:00 uur: Verrassingsdiner met acts van de Jonge Stokerij
 • 20:15 uur: Avant-première Don’t Shoot The Pianoplayer, reserveren: €15,00 p.p.
 • 21:15 uur: Nagesprek
 • 22:00 uur: Muziek van CATA

Uitgelicht: Avant-première Don't Shoot the Pianoplayer

Na Montyn kruipt Yorick Zwart opnieuw in de huid van een oorlogsveteraan. Dit keer is het Nico, een soldaat die acteur wilde worden. Een Dutchbatter die terugkwam en verguisd werd door het thuisfront.

Don't Shoot the Pianoplayer was volgens Trouw 'Het pareltje van de Parade'. In de voorstelling gaan de makers op zoek naar comedy in de tragiek van het verlies van de enclave Srebrenica. Er zijn 8000 doden te betreuren in een verhaal dat voor de neutrale toeschouwer een klucht zou kunnen lijken: besluiteloze politici, geheime afspraakjes, niet opdagende F-16's en slechte timing. Als het niet zo diep tragisch was, dan zou je er zomaar een voorstelling op de Parade over kunnen maken.

Yorick Zwart en Rutger Kroon maakten een bijzondere voorstelling over dit nationale trauma. Kan met deze tragische feiten een voorstelling gemaakt worden waarin lachen ons misschien wel bevrijdt? Of vergaat het lachen ons; en schuurt humor over dit onderwerp alleen maar?

Spel: Yorick Zwart
Tekst: Rutger Kroon
Regie: Wannie de Wijn
Muziek: Catalijne Janssen

Programma zaterdag 17 februari

 • 13:00 uur: Workshop Theaterdialogen door Koen Wouterse, reserveren: €7,50 p.p.
 • 15:00 uur: Preview door De Stokerij, de Jonge Stokerij en gastacteurs
 • 16:00 uur: Plaatjesdraaier DJ Roccalberti
 • 18:00 uur: Verrassingsdiner met acts van de Jonge Stokerij
 • 20:15 uur: Nachtgasten met muziek van Nieuw Niks, reserveren: €18,00 p.p. incl. drankje
 • 23:00 uur: Muziek van Stain

Uitgelicht: Nachtgasten

Tijdens improvisatiehit Nachtgasten zijn de rollen omgedraaid. Als toeschouwer weet je waar de voorstelling over gaat, de acteurs niet. Nog nooit zat je zo dicht op de huid van de acteurs, terwijl de voorstelling voor je ogen gecreëerd wordt! Zij krijgen alleen informatie over hun eigen personage en moeten ter plekke, improviserend, achter het verhaal zien te komen.

Wie heeft het gedaan? Wie doet het met wie? En hoe loopt het af? Alleen jij weet waar dit heen gaat. Gaat het bij De Lama's en De Vloer Op om korte scenes, de Nachtgasten gaan veel dieper. Dit is improvisatietheater, the next level.

Concept: Koen Wouterse, Yorick Zwart, Niels Croiset. 
Acteurs: Yorick Zwart, Roos Drenth, Niels Croiset, Emma van Muiswinkel en Frederique Spigt.

Programma zondag 18 februari

Uitgelicht:

Adam en de Anderen

Adam en de Anderen is een voorstelling over pesten, acceptatie, met liefde naar elkaar kijken en durven te zijn wie je bent.

Adam lijkt op het eerste gezicht een hele normale jongen. Maar vanaf de 1e dag op zijn nieuwe school vinden de andere kinderen hem maar raar. Hij is 'anders'. En thuis kijken zijn vader en moeder opeens ook anders naar hem. Adam heeft geen idee waarom. Op zijn verjaardag loopt hij weg van huis en op een zwerftocht door de stad ontmoet hij allerlei mensen. Slootman, Piraat, Carrièremam en Vogelvrouw zijn ieder op hun eigen manier anders. Adam leert anders naar anderen kijken: hun anders-zijn is niet raar, maar juist mooi. En zo leert hij ook zijn eigen anders-zijn omarmen.

"De muzikaal omlijste solovoorstelling Adam en de Anderen is een zeer sterk solodebuut van Anne Rats. De voorstelling, de thematiek en het overtuigende spel van Anne zet de kinderen op het puntje van de stoel. Tijdens de voorstelling, erachter komen, dat je mag zijn wie je bent, is voor sommige kinderen een eye-opener. De vele vragen bij het nagesprek op het toneel, bevestigt het succes van de voorstelling." (Rob Roos, Theater aan de Schie)

Tekst en spel: Anne Rats
Muziek: Cok van Vuuren (Ocobar)
Regie: Pieter Tiddens
Techniek: Leon Spek

Filmpremière Goed Volk

Het festival wordt afgesloten met de filmpremière van Goed Volk, een korte film die vader en zoon Jack Wouterse en Koen Wouterse samen maakten op basis van de succesvolle theatervoorstelling Kiwi - Free as a Bird. Deze voorstelling was vorig jaar tijdens de 1e editie van Festival De Opstokerij te zien.